“TÉ UNA MÀ MOLT EXPRESSIVA, AQUESTA SENYORA.

NO M’ESTRANYARIA QUE SABÉS FER OMBRES XINESES.”

Màrius Serra




25 d’abril 2012

Música a l’abast és un projecte innovador a Catalunya, que crea oportunitats a infants, joves i adults amb diversitat funcional i/o problemàtiques de salut mental de participar en activitats artístiques i musicals, de manera normalitzadora, inclusiva, accessible, interdisciplinar, lliure i creativa a través d’activitats de qualitat.



Fent un canvi d'actitud vers la música (on es qüestiona què vol dir ser músic i es desafia qualsevol percepció elitista i excloent del fet musical) es valora el procés per damunt de qualsevol resultat, la qualitat de la interacció per damunt de qualsevol competència tècnica i s'eliminen al màxim les etiquetes artístiques i culturals (com música clàssica, música jazz, concert, teatre, teatre musical, etc.) tornant l’art i la música a les persones i deixant que sorgeixin noves formes d’art a partir de les característiques i interessos de cada participant i grup.



Música a l'abast també fa un canvi en l'actitud i la mirada de la societat envers les persones, els seus cossos, les seves aptituds o intel.ligències… (què vol dir aptitud en música?, la intel.ligència és una cosa estàtica? Tots pensem igual?). Sota el paraigües de la creença que intel.ligència i creativitat van de la mà i del fet que tothom és creatiu, l'activitat musical de Música a l'abast potencia la creativitat de les persones i treballa per desenvolupar-la. Un nou acostament a la música i una nova mirada als participants, que mai parteix d'un diagnòstic o altra classificació, sinó del fet que les persones som diverses, que cadascú poseeix una intel.ligència diferent i canviant, i una manera singular de pensar, d'imaginar, de crear, de moure's, d'interactuar i de viure.



Música a l’abast fomenta la igualtat d’oportunitats i vetlla per la creació de més  oportunitats, pels drets de totes les persones a participar, a crear, a compartir, a aprendre i a desenvolupar-se com a persones individuals i com a col.lectius nous i oberts, aconseguint així, si cal, noves formes d’art i d’expressió; noves identitats.

Des de Música a l’abast es treballa també en la Formació i la Sensibilització social en temes d’igualtat d’oportunitats, Art i Diversitat Funcional. Part d’aquesta tasca ha sigut l’exposició ELS SONS VISIBLES i les sessions que la Queralt i el David han dut a terme a l’Escola Proa amb els cursos de Cicle Mitjà de Primària i 2n d’ESO. 


El David ha tocat la bateria, i l’alumnat de l’Escola Proa li ha preguntat com ho havia fet per aprendre música i a tocar-la. El David ens ha explicat com eren les partitures en Braille i com les ha de memoritzar bé abans de poder tocar-les amb l’intrument.
Li han preguntat moltes coses relacionades amb l’exposició fotogràfica ELS SONS VISIBLES i la Música, però també sobre com ho fa per creuar els carrers, per saber de quin color es posa la roba, com va d’un lloc a l’altre… I també li han preguntat molt sobre els colors.






Gràcies David, per compartir la teva música i el teu dia a dia. Gràcies Toni, per donar un cop de ma i fer-ho tot millor i fàcil. Gràcies Carles, per fer-ho tot possible i ajudar tant. I gràcies a tot l’alumnat i professorat  de l’Escola Proa, sobretot el què ha pogut venir aquesta estona amb nosaltres, i especialment al Víctor, pel seu interès. Queralt, abril 2012. Unes quantes fotografies mes:















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada